Pentru pregătirea unei tone de compost se folosesc 500 kg gunoi de cal, care este alcătuit din bălegar de cal şi paie de grâu din aşternut, 70-75 %.
La o tonă de compost se mai adaugă: 25 kg ipsos, 7 kg superfosfat (simplu concentrat), 7-8 kg sulfat de amoniu.
► Preînmuirea
Gunoiul de cal (bălegar + paie) se aşează pe platforma betonată sub formă de grămadă şi se udă cu apă zilnic cu furtunul, se tasează. Se udă până când apa începe să se scurgă de sub grămadă. Operaţiunea durează 5 zile.
► Omogenizarea (amestecarea)
După ce se amestecă bine componentele, cu furca, din nou se aşează în grămadă şi se udă, zilnic timp de 4 zile. Aceste două faze tehnologice fac parte din compostarea anaerobă (fără aer), pentru că se tasează şi se udă în vederea declanşării fenomenului de compostare.
Aşezarea la compostarea aerobă (cu aer) afânat. Compostul de ia cu furca din grămadă şi se aşează afânat într-o platformă cu următoarele dimensiuni: lăţime 1,8-2 m, înălţimea 1,7-1,8 m, iar lungimea în funcţie de cantitatea de compost.
În această fază nu se mai udă şi nu se mai tasează. Se lasă astfel 4-5 zile, după care încep întoarcerile. Dacă nu puteţi procura îngrăşămintele recomandate se pot înlocui cu uree tehnică (40 % azot), 3 kg la tona de compost, presărată la aşezare. Tot la aşezare se pun şi 5-6 kg ipsos.
Întoarcerea compostului din platformă începe din a 15-a zi de la momentul declanşării pregătirii compostului. Se fac 4-5 întoarceri la intervale de 3-4 zile. La primul întors se administrează 5-6 kg ipsos, la al II-lea şi la al III-lea se adaugă ipsos şi îngrăşăminte, câte 3-4 kg.
Întorsul IV se execută atunci când paiele nu s-au înnegrit şi nu se rup uşor. Întorsul se execută cu furca, practice se mută vechea platformă alături, păstrându-i dimensiunile în aşa fel încât gunoiul de la capete să se aşeze în interiorul noi platformei.
Cantităţile mari de compost se întorc mecanizat cu maşini de vânturat, întors şi format platforme. La întorsul al III-lea se recomandă aplicarea prin împrăştiere a unui kg de sulfat de cupru (piatră vânătă) la tona de compost.
Pentru dezinfecţie se poate folosi Formalină, soluţie în concentraţie de 2-3 % cu care se stropesc marginile platformei şi pardoseala din beton, înainte de aşezare. Ca pesticide se pot utiliza Benlate 0,2 %, care prezintă acţiune fungică şi acaricidă, precum şi Dimilin 0,2 % ca insecticid.
Cu aceste substanţe se stropeşte platforma la întorsul al IV-lea. upă ultimul întors în platforma de compost se fac nişte canale de aerisire, cu burlane perforate pentru evacuarea aerului încălzit din interior.
Platforma în întregime se acoperă cu folie de polietilenă pentru o perioadă de 48 ore.
Se controlează temperatura în interior (trebuie să ajungă la 65-72°C).